Un puț forat este o inginerie complexă și costisitoare sau mai puțin costisitoare, de structură geologică. Dacă îi alegi parametrii în mod incorect sau faci ceva greșit, în apă va apărea turbiditate și va trebui să se execute din nou foraje puțuri. Pe scurt, iată ce trebuie să facă firma de foraje puțuri pentru a fora un puț și a obține apă potabilă din el:
- Se marchează terenul pentru foraje puțuri.
- Se aleg parametrii principali: adâncimea, metoda de foraj.
- Se forează puțul.
- Se formează o carcasă.
- Se pompează puțul.
- Se analizează apa.
- Se introduce apa în casă, se instalează comenzi și filtre automate.
Cum să găsești apele subterane
Evident, are sens să se foreze puțuri doar în locul în care poți ajunge la apă. Sub pământ, apa nu este distribuită uniform, ci în straturi, în funcție de proprietățile rocii. Aceste straturi se numesc acvifere. Sub pământ, apa se adună din precipitații și din ochiurile de apă de suprafață: râuri, lacuri, mlaștini, mări. Se scurge prin roci permeabile la apă – nisipuri, pietricele, pietrișuri – până când se ciocnește cu rezistența la apă. Stratul impermeabil este un strat de roci prin care se produce scurgerea de multe sute de ori mai lent. De obicei, acestea sunt straturi de argilă sau sol stâncos. În funcție de adâncimea apariției, apele subterane sunt de obicei împărțite în sol, interstratale și ape superioare.
Apa de sol rămâne aproape de suprafață datorită aderenței la particulele solide ale solului și nu au propria lor rezistență la apă. Apa de suprafață este apa care se acumulează pe partea de sus a suprafeței zonei de stocare a apei: de obicei o acumulare locală de roci dure. Cantitatea de apă din sol depinde direct de cantitatea de precipitații.
Apa subterană este primul acvifer permanent de la suprafață. Acesta este prezent în regiune peste tot sau aproape peste tot. Sursa de apă subterană provine atât din precipitațiile abundente, cât și din apa de suprafață. Cele trei straturi superioare nu au propria lor presiune, iar dacă se forează puțuri până la ele, apa nu va ieși la suprafață. Cel mai adesea pe site trebuie să se execute foraje puțuri până la cele mai mari adâncimi.
Apa interstratală este un acvifer acoperit între două gropi de stocare a apei. De regulă, au propria lor presiune, și în acest caz, puțurile forate se mai numesc arteziene. Dacă forezi un puț până la acest orizont, apa iese la suprafață fără ajutorul unei pompe. Apa arteziană este considerată un mineral.
Cine execute foraje puțuri?
Firma de foraje puțuri cunoaște locația apelor subterane în regiune. Pentru regiunile dens populate și bine studiate, firma deține hărți și secțiuni hidrogeologice. O altă sursă importantă de informații o reprezintă vecinii. Dacă au executat deja foraje puțuri pentru ei înșiși, poate că va funcționa și pentru tine. În plus, este posibil să se găsească date utile cu privire la apele subterane, iar acest lucru va economisi timpul. Uneori, observațiile obișnuite ajută, de asemenea, la determinarea locului.