Pavajele pot fi folosite pentru proiectarea trotuarelor, aleilor de acces sau a locurilor de parcare. Piesele constituente vin în diferite culori și forme, așa cum sunt oferite de către compania Paverom Construct și pot fi așezate în spațiul dorit chiar și de proprietarul casei. Cu toate acestea, există anumite aspecte pe care trebuie să le iei în calcul, pentru a te bucura cât mai mult de ele.

Cum se montează pavelele pentru a obține un pavaj de calitate?

Substructura este în primul rând responsabilă pentru stabilitatea rezultatului final. Aceasta trebuie să fie suficient de durabilă. Straturile instabile de sol, precum argila sau solul superior, trebuie să fie evacuate până când se ajunge la un sol stabil. Suprafața trebuie să fie cu cel puțin 30 până la 35 de centimetri sub marginea superioară a pavajului și se compactează înainte de a începe lucrarea. Stratul de bază, care constă în pietriș sau piatră zdrobită, cu o grosime recomandată de cel puțin 25 de centimetri se așază pe solul stabil și compactat. 

Înainte ca pavajele să poată fi montate, trebuie instalat un chenar sau o bordură care va împiedica dalele să depășească spațiul destinat pavării. Acum poate fi umplut patul de trotuar. Aceasta se face fie cu nisip, fie cu un amestec de nisip zdrobit și așchii (mărimea granulelor 0/5, cu așchii de pavaj infiltrate 1/3 sau 2/5). Când este slăbit, patul de pavaj are o grosime cuprinsă între patru și cinci centimetri. Patul de trotuar nu trebuie compactat, acest lucru se întâmplă automat atunci când se vor presa pavelele. Poți presupune că totul se va lăsa cu aproximativ un centimetru. Deci, acest lucru trebuie luat în considerare. 

Primul rând de pavele trebuie așezat la cea mai mică distanță de limita pavajului. Acest lucru ajută la a evita lucrările inutile de tăiere la final. Un șir sau o margine dreaptă ajută la controlul alinierii rândurilor de dale. Pavelele de umplere potrivite pot fi tăiate la dimensiunile necesare cu un cracker de piatră sau un dispozitiv de tăiere umed. 

Dacă se utilizează pietre colorate, se recomandă alegerea pavelelor din diferite pachete sau paleți, dacă este posibil, căci pot apărea diferențe de culoare clar vizibile în straturi. Așadar, este mai bine dacă pavelele se amestecă aleatoriu, decât atunci când apar diferențe de culoare clar delimitate între diferite sectoare ale pavajului, după cum s-a terminat fiecare pachet. Trebuie menținută o îmbinare de aproximativ patru milimetri între pavele. Pavelele nu trebuie niciodată lipite. Dacă există ajutoare de distanțare pe laturile pietrelor, acestea nu indică automat dimensiunea articulației. Odată ce toate piesele de pavaj au fost așezate, îmbinările sunt completate cu nisip uscat sau cu granulație. Suprafața pavată trebuie să fie absolut uscată și curată atunci când începeți compactarea finală. O placă vibrocompactoare cu un dispozitiv de alunecare din PVC ar fi ideală, deoarece protejează pavelele. Îmbinările trebuie să fie umplute complet.