Intr-o casa inteligenta, diferite dispozitive comunica intre ele, de la lampi la televizoare si la masini de tuns iarba robotizate. Functionarea lor uniforma prin aplicatie sau comanda vocala creste calitatea vietii, securitatea si confortul. Totusi, impreuna cu noua tehnologie, apar adesea multe intrebari: ce este mai exact viata inteligenta? Ce poti controla prin automatizarea casei? Si mai presus de toate: cat costa o casa inteligenta?
Definitie: ce este casa inteligenta?
Termenul „casa inteligenta” include diverse procese de automatizare pentru conectarea la retea a dispozitivelor tehnice de toate tipurile. Alternativ, se utilizeaza uneori termenii asociati de viata inteligenta, casa conectata, automatizare a casei sau eHome. Solutiile de automatizare special destinate persoanelor varstnice sunt, de asemenea, denumite Ambient Assisted Living(AAL).
Cum functioneaza o casa inteligenta? Totul important pe scurt
Pentru ca automatizarea casei sa functioneze corect, trebuie respectate urmatoarele trei aspecte principale:
- Produse: acestea trebuie sa fie compatibile intre ele sau sa stapaneasca acelasi standard radio (de ex. WLAN, Bluetooth, etc) pentru a putea comunica intre ele. Acesta este singurul mod in care procesele automate sunt posibile.
- Control: daca utilizezi un sistem inteligent pentru casa si centrul de control asociat, poti controla toate dispozitivele conectate in retea in casa ta uniform cu aplicatia producatorului sau (daca este compatibil) cu un asistent vocal. Utilizatorii care folosesc produse individuale pentru casa inteligenta de la multi producatori pot fi nevoiti sa opereze fiecare dintre ele cu propria aplicatie.
- Automatizare: in casa inteligenta, aparatele electrocasnice interactioneaza cu senzori care recunosc anumiti stimuli de mediu (de exemplu, miscari) si informeaza un element central de control.
Inlantuirea comenzilor de reactie, care sunt denumite tehnic ca o scena sau rutina, pot de exemplu arata asa: un detector de fum detecteaza un incendiu si informeaza centrul de control. Acest lucru stie dintr-o rutina creata anterior ca ar trebui sa activeze automat iluminatul pentru a asigura calea de evacuare, sa porneasca alte alarme de incendiu si sa trimita o notificare catre smartphone-ul proprietarului sau. Prin urmare, toate aceste actiuni au loc simultan si nu trebuie controlate individual.
Care sunt beneficiile unei case inteligente? Acestea sunt avantajele
O casa in retea face posibila simplificarea vietii de zi cu zi prin automatizarea sarcinilor enervante de zi cu zi prin rutine si astfel genereaza mai mult timp liber. Urmatoarea prezentare generala explica ce alte avantaje ofera automatizarea casei:
- comoditate
- datorita aplicatiilor universale, aveti o imagine mai buna asupra starii de sanatate
- divertisment perfect mai usor ca niciodata
- casa inteligenta se asigura singura
- consum redus de energie
Posibilitatea de a economisi energie prin intermediul retelelor inteligente este deosebit de atragatoare prin iluminarea inteligenta si controlul incalzirii . Deoarece termostatele WLAN sau incalzirea prin pardoseala reactioneaza inteligent la senzorii de mediu, cum ar fi luminozitatea, miscarea sau temperatura, incalzirea inutila este evitata. Termostatul Wlan se opreste automat atunci cand nimeni nu este acasa si se incalzeste pentru a economisi energie imediat ce un rezident se apropie de casa. Prin controlul de la distanta a incalzirii prin intermediul aplicatiei, temperaturile pot fi in continuare ajustate in orice moment daca exista modificari spontane.