Majoritatea celor care renovează baia caută să achiziționeze mobilier de calitate, care să reziste mai bine în timp și în condiții de umiditate. Deși nu e un proces dificil, multe persoane întâmpină dificultăți atunci când sunt pe punctul de a alege dulapuri baie și alte elemente de mobilier. Acest lucru se întâmplă deseori din cauza lipsei de informație.
Astfel că, dacă te afli în căutarea unor dulapuri de baie potrivite pentru baia ta, îți prezentăm în rândurile de mai jos care sunt criteriile de care trebuie să ții cont atunci când intenționezi să faci achizițiile:
- Materialul de fabricație
Calitatea pieselor de mobilier depind în cea mai mare măsură de materialul de fabricație. În baie, unde se formează frecvent aburi și există un risc mai mare de a ajunge apă pe mobilier, materialul din care este realizat contează destul de mult.
Mobilierul din PAL
PAL-ul este un material format din așchii de lemn amestecate cu clei și rășini, finisat cu furnir sau melamină. Are un preț foarte accesibil și poate fi ales pentru baie atunci când materialul este acoperit cu o folie de protecție care să asigure rezistență la umiditate.
Mobilierul din MDF
Mobilierul realizat din MDF are o rezistență mai mare la umiditate și în timp. Astfel că, poate fi una dintre cele mai bune alegeri pentru baie. Deși are un preț mai mare, acesta este justificat. Chiar este recomandat să achiziționezi dulapuri baie din MDF dacă dorești să se păstreze mai bine în timp și să nu se degradeze din pricina umidității.
- Calitatea balamalelor și a glisierelor
Ușile dulapurilor și sertarele mobilierului din baie sunt destul utilizate. Asigură-te că sunt foarte bine prinse și orientează-te asupra celor mai puțin zgomotoase. De obicei, balamalele și glisierele care scârțâie indică slaba calitate a acestora.
- Multifuncționalitatea mobilierului
Deși tentația de a cumpăra mobilierul la prima vedere este mare, asigură-te că ai întocmit o schiță a băii înainte de renovare. Este important să alegi piese de mobilier practice, care să îți ofere spațiu suficient pentru depozitare. De asemenea, trebuie să ai în vedere și spațiul disponibil din baie. Băile generoase permit întotdeauna montarea unei oglinzi baie clasice, însă cele de dimensiuni mici ar avea nevoie de un dulap cu oglindă încorporată, pentru a satisface două nevoi în același timp.
Mai mult de atât, mobilierul și restul obiectelor pe care le alegi influențează semnificativ estetica băii. Poți obține un decor plăcut dacă alegi să mobilezi baia cât mai simplu, sau dimpotrivă, o baie mult prea banală.
O planificare mai atentă a modului de renovare te poate ajuta să obții un decor mai plăcut în baie, chiar să schimbi radical estetica. Chiar și elementele necesare pe care le alegi pot influența acest lucru.
Cum schimbi aspectul cu oglinzi de baie?
Multitudinea de stiluri, forme și dimensiuni poate îngreuna procesul de alegere a oglinzii pentru baie. Cu toate acestea, trebuie să știi că oglinda se alege în funcție de stilul de amenajare al băii și nu trebuie să depășească niciodată dimensiunea lavoarului sau a blatului.
Pentru un decor minimalist, poți alege o oglindă clasică, cu ramă modestă. Dacă vrei ceva mai deosebit, poți alege o oglindă cu iluminare LED, touchscreen sau alte caracteristici de top. De regulă, astfel de oglinzi se aleg pentru băile foarte moderne și elegante.
De altfel, pentru un impact vizual puternic, poți alege o oglindă de baie asimetrică. Efectul obținut va fi unul deosebit, iar oglinda va deveni un punct central al băii tale.
Nu uita că oglinzile reflectă lumina și oferă întotdeauna senzația de spațiu mărit. Prin urmare, pentru o baie mică poți alege întotdeauna o oglindă mai înaltă.