Incalzirea prin pardoseala a suferit imbunatatiri majore in ultimii ani. Incalzirea prin pardoseala este unul dintre sistemele de incalzire care permite sa aiba o temperatura omogena in toata casa, garantand cel mai bun confort. Principalul sau dezavantaj este costul. Te intrebi cum functioneaza incalzirea prin pardoseala? Care sunt avantajele si dezavantajele sale? Afla raspunsul mai jos:
Cum functioneaza incalzirea prin pardoseala?
Spre deosebire de calorifere, amplasate ici si colo intr-o camera si care difuzeaza caldura intr-o maniera specifica, incalzirea prin pardoseala, integrata in podeaua casei, asa cum sugereaza si numele sau, creeaza un confort incomparabil deoarece caldura sa este raspandita. Uniform prin radiatii in camera si, in plus, fara a usca aerul ambiant. Se spune ca podeaua incalzita este un emitator „distribuit”, spre deosebire de radiatorul clasic numit emitator „localizat”. Caldura produsa pe podea este distribuita in toata camera si nu se acumuleaza in tavan ca incalzitoarele traditionale.
Care sunt tipurile de pardoseli incalzite?
Exista trei tipuri principale de podele incalzite: cele care functioneaza cu electricitate, cele care produc caldura cu apa si in cele din urma cele alimentate cu energie solara.
Incalzire electrica prin pardoseala
Incalzirea electrica prin pardoseala este cea mai usor de instalat. Acesta este alcatuit dintr-o retea de cabluri electrice pe spaliere care trebuie doar derulate pe sol, unde se toarna anterior o placa de beton. Cablurile electrice actioneaza ca rezistente care transmit caldura, care este apoi emisa de radiatii in camera casei. Pentru o izolare maxima, reteaua de cabluri electrice este echipata cu o izolatie termica incompresibila de inalta densitate. Incalzirea electrica prin pardoseala este vanduta in pachete incalzire in pardoseala gata de instalare. Acest tip de incalzire poate fi acoperit cu multe tipuri diferite de pardoseala, de la gresie la covor, parchet si laminat.
Podeaua cu apa calda
Podeaua cu apa calda este cea mai eficienta si cea mai economica dintre sistemele de incalzire prin pardoseala. Este alcatuit dintr-o retea de tuburi dispuse in bucle pe placi care se potrivesc intre ele. Podeaua de apa calda poate fi conectata la o pompa de caldura sau la un cazan de condensare. Este asezat pe o izolatie termica si acoperit de o placa de beton pe care este asezat pardoseala. Acestea din urma pot fi dale, piatra, teracota, parchet, laminate cu conditia sa fie compatibile cu pardoseala incalzita. Covorul, PVC-ul si vinilul nu sunt acoperiri recomandate pe pardoselile cu apa fierbinte.
Nota: podeaua incalzita cu apa calda poate fi transformata vara intr-o podea de racire.
Podeaua solara
Cu siguranta cel mai economic si mai ecologic tip de incalzire prin pardoseala. Podeaua solara este alcatuita dintr-un circuit de tevi care contin un fluid de trafic, incalzit el insusi de energia solara captata de panourile fotovoltaice. Aceasta incalzire prin pardoseala nu necesita stocarea apei incalzite, deoarece fluidul de trafic este injectat direct in circuitul instalat in sol.
Si anume: podeaua solara acopera in principiu 40-60% din necesarul de incalzire al unei case. Prin urmare, este necesar sa se furnizeze incalzitoare suplimentare.
Avantajele incalzirii prin pardoseala
Podeaua incalzita este un sistem de incalzire foarte eficient. Pe masura ce caldura se raspandeste uniform pe toata suprafata podelei, senzatia de confort este totala. In plus fata de difuzarea rapida a unei calduri omogene in camera dotata cu aceasta, podeaua incalzita este invizibila si nu provoaca pierderi de spatiu in casa, spre deosebire de calorifere.
Pe de alta parte, incalzirea prin pardoseala nu necesita intretinere si utilizarea sa este foarte simpla, deoarece este suficient sa o programezi printr-un termostat.
Este igienica, deoarece nu provoaca nicio miscare de praf in aer si linistitor, deoarece riscul de arsuri la radiatoare nu mai exista.
Acest sistem de incalzire, care poate fi instalat in orice incapere a casei, este potrivit atat pentru constructii noi, cat si pentru renovare.
Dezavantajele incalzirii prin pardoseala
Este greu sa gasesti dezavantaje majore ale pardoselilor incalzite, altele decat pretul ridicat. Cu toate acestea, este bine de stiut ca acest tip de incalzire este cel mai potrivit pentru o casa foarte bine izolata, care nu necesita niveluri ridicate de incalzire.