Vrei să amenajezi sau să renovezi baia și nu știi cu ce să începi? Iată care sunt principalele stiluri și piese de mobilier necesare pentru o baie completă!

Baia este printre cele mai importante camere dintr-o locuință deoarece, asigură igiena personală zilnică. În general, în baie există următoarele elemente: cada sau cabina de duș, vasul de toaletă, lavoarul și alte accesorii care completează decorul. Amenajarea băii se va face ținând cont de tipul de locuință și implicit de spațiul disponibil. Astfel, vom avea baie la casă, baie în apartament, baie în mansardă.

Amenajarea băii la casă

Amenajarea unei băi la casă vine cu multiple avantaje oferite în general de spațiul mai extins care permite mai mult confort și relaxare. În cazul în care locuința are mai multe etaje, pe fiecare etaj va exista o baie separată.

Amenajarea băii într-un apartament de bloc

Amenajarea băii la apartament poate fi dificilă deoarece, spațiul este redus, iar alimentarea la sistemul cu apă face deja prestabilit locul obiectelor sanitare. În funcție de tipul apartamentului și de construcția propriu-zisă, băile pot avea diverse dimensiuni și pot fi amenajate cât mai plăcut posibil.

Baia mică de bloc îngreunează procesul de amenajare și-l transformă deseori într-o sarcină neplăcută. Iată câteva sfaturi:

  • Folosește spațiul de deasupra căzii: pentru a monta etajere sau agăța de perete un organizator.
  • Folosește spațiul de sub chiuvetă alegând un lavoar cu dulap
  • Folosește ușa și agață de ea un suport de baie cu buzunare pentru produsele cosmetice sau un suport pentru prosoape.

Cum amenajezi baia în mansardă

Din cauza spațiului restrâns, baia din mansardă are de obicei doar un vas de WC și o chiuvetă. Acest tip de baie este cunoscută drept baie de serviciu și oferă funcționalitate, utilitate, nu relaxare.

Cum amenajezi baia în funcție de stil

  • Baia modernă

Băile moderne se disting printr-un design minimalist care utilizează eficient spațiul, nuanțe neutre pentru pereți și accente de culoare pentru un contrast puternic, texturi naturale pentru a insufleți aspectul incăperii și oglinzi mari montate direct pe perete sau pe ușile dulapurilor.

  • Baia marinărească

Baia marinărească este foarte ușor de amenajat, se folosesc nuanțele nisipului pentru a vopsi pereții sau tavanul, modele in dungi alb cu albastru la faianță și obiecte de mobilier în nuanțe turcoaz, bleu sau albastru. Obiectele de decor din răchită, lemn sau sticlă se integrează armonios într-o baie amenajată în stil marinăresc.

  • Baia rustică

Baia rustică poate fi realizată cu ușurință chiar și într-o baie mică de bloc, folosind combinații de materiale naturale sau finisaje naturale. Se montează lambriuri din PVC sau plastic în nuanțe de stejar sau pin în locul plăcilor de faianță de pe pereți și se alege o gresie cu aspect de piatră pentru podea. Pentru un aspect natural, care te duce cu gândul la viața la țară, poți adaugă obiecte de mobilier din lemn cu aspect neprelucrat, robinete arămii care par ușor uzate, o oglindă cu ramă din fier forjat și un coș pentru rufe din răchită.

Cum amenajezi baia în funcție de culoare

În cazul în care nu-ți surâde amenajarea băii într-un stil anume, și vrei să decorezi încăperea pornind de la o culoare preferată iată care sunt cele mai agreabile și adecvate combinații cromatice:

  • Dacă vrei să folosești nuanțe de roșu în amenajarea băii, combină-le cu tonuri de gri și alb. Poți alege o faianță cu un design roșu cu alb și o gresie gri cu alb, sau poți vopsi pereții în roșu cărămiziu și tavanul în alb, iar tonurile de gri le poți include ca accente de culoare în obiectele sanitare și mobilier.
  • Dacă vrei să folosești nuanțe de albastru în baie, combină-le cu tonuri de maro pentru contrast și alb pentru a deschide spațiul. Poți opta pentru faianță colorată într-o nuanță liniștitoare de bleu, obiecte sanitare albe și pentru una-două piese de mobilier cu finisaje din lemn.
  • Dacă vrei să incluzi nuanțe de verde într-un design de baie mică, mizează pe maro închis sau negru și pe alb ca să-i conferi un aer curat și ordonat. Alege să vopsești pereții sau acoperă-i cu faianță într-o nuanță proaspată de verde crud și alege mobilier cu finisaje negre pentru un contrast puternic.
  • Dacă vrei să decorezi baia cu nuanțe de galben, adaugă obiecte sanitare albe, mobilier wenge și decorațiuni în tonuri de maro.

Cum amenajezi baia în funcție de formă

Baia ta are o formă ciudată care-ți limitează alegerile? Iată câteva sfaturi utile:

  • Caută alternative potrivite la căzile de baie clasice care se întegrează într-un spațiu modest: căzi de baie compacte, căzi de baie de colț, căzi cu duș inclus.
  • Folosește spațiul de depozitare de sub cadă și pe cel de sub chiuvetă și utilizează colțurile disponibile montând rafturi și etajere.
  • Instalează suficiente surse de iluminat
  • Completează decorul băii cu o oglindă generoasă

Cum alegi piesele de mobilier potrivite pentru baia ta?

Mereu te-ai întrebat care mobilier se potrivește cărui stil sau ce piese de mobilier ar trebuie să alegi pentru dimensinile băii tale? Află că, în principal, stilul mobilierul de baie trebuie să țină cont de dimensiunile băii. Astfel, dacă există limitări la acest capitol, îți recomandăm să folosești spațiul într-un mod inteligent, optând pentru dulapuri, chiuvete de colț și piese suspendate.

Tipuri de mobilier pentru baie

De obicei oamenii aleg un mobilier de baie format din dulap lavoar, dulap oglindă și dulap coloană. Pe lângă aceste piese de mobilier, se poate opta și pentru alte accesorii și piese de mobilier care să completeze setul.

Mobilierul de baie poate fi clasificat în funcție de tipul montării în mobilier baie cu montaj pe pardoseală, mobilier de baie cu montaj suspendat și mixt.

•           Mobilier de baie cu montaj pe pardoseală

Mobilierul de baie cu montaj pe pardoseală este ușor de montat, însă este greu de întreținut.

Însă, ca o soluție, poți alege un model cu picioare, astfel încât igienizarea să se poată realiza cu ușurință.

•           Mobiler de baie suspendat

Mobilierul pentru baie suspendat are un design modern, este practic și ușor de întreținut și de curățat.

Este recomandat ca atunci când alegi un mobilier suspendat să optezi pentru obiecte sanitare suspendate lavoar, vas de toaletă, bideu etc.

•           Mobilier de baie mixt

Mobilierul de baie mixt este întâlnit cu precădere în băile mari, unde se pot monta diverse piese de mobilier.

În cazul băilor de dimensiuni mari se vor alege piese de mobilier suspendate îmbinate cu piese de mobilier cu montaj pe pardoseală, dulap cu oglindă, dulapuri suspendate, dulap coloană.

Astfel, indiferent că stai la curte sau la bloc, poți beneficia de idei inovative pentru amenajarea unei băi așa cum îți dorești!