Încălzirea prin pardoseală se realizează cu țevi din plastic sau din cupru, care sunt așezate sub pardoseală. Țevile pot fi așezate într-o formă șerpuitoare (aceeași distanță a țevilor), modulatoare (distanțarea diferită a țevilor) sau bifilare (formă spirală). Tipul de instalare depinde de factori cum ar fi temperatura uniformă a camerei și temperatura suprafeței podelei, dar este selectată în funcție de posibilitățile tehnice, materialul țevii, fixarea și tehnologia de instalare.
În cazul sistemelor de încălzire prin pardoseală acționate cu apă caldă, se face distincția între sistemele umede (șapă de ciment sau șapă de anhidrit, inclusiv asfalt mastic și asfalt laminat) și sisteme uscate (panouri de șapă uscată sau plăci de oțel). În sistemele umede, conductele sunt complet închise de șapă, iar în sistemul uscat, se crează mai întâi un strat de izolație și apoi se aşează pardoseala peste conducte.
Sistemele umede sunt soluția potrivită pentru clădirile noi, întrucât un sistem de încălzire complet nou trebuie oricum instalat aici. Sistemele uscate sunt potrivite pentru clădirile vechi care sunt mai puțin eficiente din punct de vedere energetic, dar pot fi mai ușor integrate în proprietățile existente, fără a fi nevoie să se întreprindă o renovare completă.
Distribuitor de circuite
Indiferent dacă este vorba de un sistem umed sau uscat: este necesar un distribuitor de circuite de încălzire pentru a distribui căldura prin pardoseală, la care toate circuitele de încălzire sunt conectate la flux și retur. Fiecare circuit individual de încălzire este echilibrat hidraulic, prin intermediul unei supape. Acest lucru este necesar, deoarece componentele individuale au niveluri diferite de rezistență la curgere și o distribuție uniformă a căldurii are loc numai prin debituri la fel de mari. Debitul volumic poate fi observat printr-un debitmetru încorporat. Unitatea de comandă trimite un semnal electric către servomotor, care deschide sau închide supapa cu patru căi.
Ca alternativă la încălzirea de suprafață pe bază de apă caldă, există și sisteme electrice de încălzire prin pardoseală, care sunt o formă specială și sunt utilizate în principal în încăperi mici. Pentru aceasta, cablurile de rezistență sau foliile de încălzire cu conductoare de încălzire integrate, care sunt așezate sub, în sau pe șapă. Datorită înălțimii sale reduse, această formă este recomandată în special pentru instalarea directă sub pardoseli și chiar sub parchetul laminat. Din motive de siguranță, cablurile cu un ecran împământat sunt așezate în încăperi umede, de exemplu în baie.
Controlul încălzirii prin pardoseală: termostat
După ce s-a determinat tipul de încălzire prin pardoseală, este necesară alegerea unei opțiuni de control. Gradul de flexibilitate necesar este decisiv pentru selecție. Controlul încălzirii prin pardoseală poate fi realizat uniform pentru întreaga zonă de locuit sau pentru fiecare cameră individual. Controlul multi-cameră este de obicei gestionat printr-un termostat și dacă un rezident reglează temperatura, încălzirea suprafeței este activată în toate încăperile. Pe de altă parte, controlul individual al camerei reprezintă mai multă economie de energie și costuri.