Efectele uleiurilor terapeutice sunt cunoscute încă din antichitate. Din păcate, nu foarte multă lume cunoaște aceste lucruri.  Ele se produc prin una dintre cele două metode de extracție: distilarea cu aburi și, respectiv, presarea la rece. Este una dintre explicațiile efectelor lor terapeutice foarte ridicate.

            Foarte important este faptul că, uleiurile esențiale ne protejează cu succes de microbii prezenți aproape peste tot, în jurul nostru.

            Sunt recomandate a fi folosite și datorită prețurilor lor foarte accesibile, comparativ cu alte produse care sunt chiar toxice. În afară de efectele antimicrobiene foarte pronunțate, uleiurile esențiale mai sunt frecvent folosite și pentru îmbunătățirea dispoziției, pentru relaxare, pentru masaje terapeutice, etc.

          Care sunt efectele uleiului de rozmarin?

            Pentru a vă convinge de efectele lor foarte benefice, vă oferim un singur exemplu de ulei esențial, cel de rozmarin.

            Acest ulei este folosit în multe domenii importante precum industria alimentară, industria farmaceutică, la fabricarea parfumurilor, la fabricarea săpunurilor, pentru deodorantele de încăperi, dezinfectante și, mai ales, în aromoterapie.

            Cele mai importante proprietăți terapeutice sunt următoarele: analgezic, antireumatic, antibacterian, antiseptic, antispasmodic, antioxidant, emenagog, fungicid, stimulant, stomahic, tonic.

            Poate fi foarte bine utilizat la acordarea primului ajutor în cazuri de artrită, alcoolism, celulită, răceli, constipație, mătreață, stări de leșin, căderea părului, dureri de cap, distrofie musculară, stări de oboseală, infecții vaginale.

          Ce este aromoterapia?

            Aromoterapia este o ramură a medicii naturale și complementare, care se dovedește a fi atât preventivă, cât și curativă. De asemenea, mai este considerată a fi arta și știința folosirii uleiurilor esențiale.

            Cele mai importante afecțiuni care pot fi tratate cu ajutorul uleiurilor esențiale sunt următoarele: viroze sau afecțiuni ale căilor respiratorii, afecțiuni ale sistemului digestiv, întărirea sistemului imunitar, pentru probleme ale pielii, părului sau unghiilor, inflamații, dureri musculare sau reumatice și, bineînțeles, anumite afecțiuni psihologice.

            Efectele lor terapeutice sunt direct proporționale cu calitatea plantelor din care sunt extrase. Este imperios necesar să achiziționați întotdeauna produse 100% naturale pentru a avea garanția unui succes terapeutic foarte bun.

          Cum se folosesc uleiurile esențiale?

            Pentru că sunt foarte concentrate, ele se folosesc întotdeauna sub formă diluată. În primul rând, ele pot fi aplicate direct pe piele sau pot fi folosite în timpul masajului. O altă modalitate foarte des întâlnită, este folosirea uleiurilor de acest tip cu ajutorul difuzoarelor pentru aromoterapie. 

            Un difuzor de aromoterapie va descompune uleiurile esențiale și le va dispersa în interiorul camerei. Rețineți faptul că, structura chimica a uleiurilor nu se modifică în felul acesta și, mult mai important, nu se elimină substanțe toxice prin pulverizarea lor în atmosferă.

            Uleiurile esențiale pentru purificarea aerului din locuință sunt mult mai recomandate decât celebrele deodorante de cameră care conțin o multitudine de substanțe chimice dăunătoare stării noastre de sănătate.

            Din fericire, astăzi foarte multe magazine online de produse naturiste comercializează uleiuri esențiale la prețuri foarte bune. Trebuie, totuși, să alegeți cu grijă magazinul naturist pentru a vă bucura din plin de aromele foarte plăcute și sănătoase ale acestor produse foarte vechi. Este recomandat să cumpărați doar de la magazinele care comercializează uleiuri în sticluțe închise la culoare, cu etichetă pe ele, fără să conțină nici un fel de substanță chimică toxică. Relaxare plăcută!