Gazonul este unul dintre cele mai eficiente elemente compoziționale pe care le poți vedea în grădinile românilor. Un gazon bine întreținut este un fundal bun pentru arbuști, flori și copaci ornamentali. Gazonul îmbunătățește microclimatul grădinii prin creșterea ușoară a umidității aerului și merită să îl folosești atât în spații mai mici, cât și mai mari. Și nu este deloc greu să creezi un spațiu verde în grădina ta, mai ales dacă vei ține cont de sfaturile de mai jos.
Pregătirea terenului pentru gazon
Pregătirea terenului pentru gazon este prima și cea mai importantă etapă a muncii. La început, merită să cureți pământul de pietre, resturi și tot felul de impurități. Curățarea temeinică a terenului pentru gazon îți va permite să efectuezi lucrări ulterioare. De asemenea, merită să verifici reacția substratului. Testul poate fi efectuat folosind un contor special sau hârtii de turnesol obișnuite.
După verificarea reacției substratului, urmează săparea solului. Îndepărtează toate buruienile și rădăcinile. Cu cât cureți mai bine substratul, cu atât mai puține buruieni vor crește în jurul gazonului. Sapă pământul pentru gazon la o adâncime de 15 până la 25 cm, îndepărtând pietrele și impuritățile care se află în pământ. Săpătura manuală necesită timp și, în același timp, necesită multă forță fizică. Dacă locul este mai mare, atunci este bine să folosești un motocultor. Dispozitivul va slăbi rapid substratul și îl va pregăti pentru următoarele etape de lucru.
După săparea pământului, trebuie să spargi toți bulgării și să îndepărtezi impuritățile minore. Mai întâi nivelează zona și, dacă este necesar, modifică reacția substratului. Doar cumpără îngrășământul potrivit și amestecă-l cu substratul.
Alegerea gazonului – cele mai bune semințe pentru gazonul tău
Ofertele comerciale includ multe tipuri de semințe de gazon. Unele dintre ele cresc mai bine în zonele însorite, în timp ce altele se descurcă bine în zonele umbrite. Când alegi amestecuri de iarbă, citește cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj. Ține cont și de scopul colțului tău verde. În cazul unui gazon folosit intens, cel mai bine este să alegi semințe de iarbă pentru sport . În spațiile reprezentative, nefolosite, ierburile de parc care creează un efect de covor vor funcționa mai bine. La rândul său, în grădini foarte mari, poți folosi semințe de gazon de peisaj . Unele amestecuri conțin și semințe de flori ornamentale mici. Datorită acestui lucru, vei obține un efect compozițional foarte interesant.
Dacă nu ai preferință în ceea ce privește tipul de gazon și nu cunoști încă scopul exact al gazonului, atunci merită să alegi amestecuri universale. Acestea sunt amestecuri din cele mai puternice specii de iarbă care pot fi folosite atât în locuri însorite, cât și în locuri ușor umbrite. Amestecuri universale sunt, de asemenea, cea mai bună soluție pentru soluri medii-fertile.
Semănatul gazonului
În grădini, de obicei se folosește gazon de semănat manual. Împarte aria în mai multe pătrate egale. Seamănă fiecare dintre ele cu același număr de semințe. Cel mai bine este să împrăștii semințele în cruce. Mai întâi semeni semințele într-o direcție, apoi în unghi drept față de cea anterioară. Datorită acestei acțiuni, semințele vor fi răspândite uniform pe întreaga zonă.
După ce vei semăna, greblează bine tot gazonul. În acest fel, vei acoperi semințele cu o cantitate mică de pământ (aceasta va fi o bună protecție împotriva razelor UV intense).
După semănat, începe să uzi folosind un jet mic de apă dispersată. Acordă o atenție deosebită pentru a te asigura că fluxul de apă nu provoacă mișcarea semințelor. Udă regulat în primele două săptămâni, dimineața devreme sau seara târziu.
Când să semeni gazon?
Semănatul de iarbă trebuie efectuat la momentul potrivit. De aceea mulți oameni se întreabă – când să semene iarbă?
Perioada naturală de semănat este toamna (de la jumătatea lunii august până în octombrie). În această perioadă, nu mai sunt precipitații abundente sau temperaturi ridicate. Solul este umed, ceea ce facilitează dezvoltarea semințelor. Iarba semănată toamna prinde rapid rădăcini și nu necesită multă îngrijire.
Al doilea moment convenabil pentru semănat de iarbă este primăvara (de la mijlocul lunii aprilie până în iunie!). Umiditatea ridicată este în favoarea însămânțării în acest moment. Cu toate acestea, ai grijă la înghețurile de primăvară.
Un gazon frumos – ultimele sfaturi
În primul an, pe terenul tău pot apărea buruieni anuale. Nu trebuie să îți faci griji pentru ele. Buruienile cresc din semințele care au fost lăsate în pământ. Majoritatea vor dispărea complet cu cosirea obișnuită. Cele rămase pot fi scoase și, dacă este necesar, se poate folosi un preparat delicat pentru plivit. Uneori apare mușchi pe gazonul proaspăt , care înlocuiește puieții tineri de iarbă. Acesta este un semn că solul este prea acid. În această situație, merită să utilizezi un preparat blând pe bază de sulfat feric. Ofertele comerciale includ multe îngrășăminte și tonice care înlocuiesc rapid mușchiul și măresc răspândirea ierbii.
O alternativă la însămânțarea gazonului și așteptarea ca aceasta să crească este gazonul dintr-un sul. Deși prețurile unui astfel de gazon sunt mult mai mari decât gazonul semănat, după câteva zile vei avea un gazon frumos îngrijit, robust.