Uneori, cedând tentației de a economisi bani, proprietarul site-ului încearcă să-și foreze fântânile pe nisip. O astfel de metodă de foraje puturi poate fi efectuată mai ieftin cu o platformă de dimensiuni mici. Adâncimea unui astfel de puț rareori depășește 20 de metri. Scopul este de a ajunge la lut sau lut nisipos, acesta fiind lut cu nisip cu o proporție mai mare sau mai mică de nisip. O astfel de fântână nu este echipată cu un filtru complet, ci sunt create crestături în țeava care este coborâtă în fântână. Apa într-o astfel de fântână este noroioasă, cu lut. Durata de viață este de la unul la 3-4 sezoane, cu tendința de scădere a productivității de apă. Deseori o astfel de pompă se înfundă. Uneori în filtrul pompei se acumulează lut care trebuie eliminat. Părerea specialiștilor este aceea de a investi mai mulți bani în foraje puțuri de mare adâncime, pentru ca fântâna să fie folosită timp de multe generații.
Aprovizionarea autonomă cu apă la o căsuță de vară sau la o reședință de la țară, nu este un lux, ci o necesitate, chiar dacă nu intenționezi să locuiești în ea tot timpul anului. Când apa se află la o adâncime mică de suprafață, atunci fântâna poate fi realizată manual, dar apa nu poate fi de o bună calitate. Atunci când alegi tipul de foraje puțuri, este necesar să se ia în considerare tipul de sol. De asemenea, trebuie să iei în considerare cantitatea apei pe care intenționezi să o consumi. Un mic consum de apă va fi asigurat în totalitate de o fântână abisiniană sau de o fântână de nisip. Cu toate acestea, dacă intenționezi să locuiești în afara orașului și ai nevoie de apă tot timpul, atunci este mai bine să soliciți foraje puțuri pentru o fântână arteziană.
Fântână abisiniană
În ceea ce privește creația, acesta este cel mai simplu puț. Trăsătura sa distinctivă este adâncimea mică, doar 3-15 metri. Este important să alegi locul potrivit pentru construcții, deoarece apa contaminată de la suprafață se poate scurge în carcasă. Prin urmare, nu ar trebui să existe fose septice și puțuri de sondă lângă fântână. Acest tip de fântână este conceput pentru a prelua apa din primul acvifer, ceea ce înseamnă că adâncimea sa nu poate depăși 15 metri. O poți organiza pe site sau chiar în subsolul casei. Pentru a crea o fântână abisiniană, este necesar să se țină seama de adâncimea apei subterane și de starea solului.
Foraje puțuri de nisip
A primit acest nume datorită faptului că apa provine din stratul nisipos al solului. De regulă, adâncimea sa este de până la 50 de metri, ceea ce, totuși, nu garantează puritatea apei. Durata medie de viață a sursei este de aproximativ 15 ani. Avantajele acestui puț sunt simplitatea și costul de lucru relativ scăzut. Lucrările nu vor dura mai mult de două zile pentru a o înființa, spun experții. La efectuarea lucrărilor, se folosește o pompă și, pentru a asigura purificarea apei din materii suspendate – filtre instalate la adâncime. Apa dintr-o astfel de fântână trebuie verificată periodic pentru prezența substanțelor nocive.