Materialele pentru pavaj pot fi împărțite în două categorii. În primul rând este piatra extrasă, cum ar fi ardezia și granitul, iar în al doilea rând este materialul compozit, inclusiv cărămizi de beton prefabricate și pavaje. Acestea sunt prelucrate și turnate în timp ce sunt moi și sunt lăsate să se usuce complet. Desigur, fiecare material are avantajul și dezavantajul său în funcție de utilizarea și locația pe care doriți să le oferiți. Dar nu vă faceți griji, vă vom spune caracteristicile fiecăruia dintre ele, astfel încât să puteți face alegerea mult mai bună.

Pavaj cu piatră

Piatra este printre cele mai populare și chiar de lux materiale de pavaj. Este foarte durabilă și versatilă, oferă, de asemenea, o gamă largă de culori, forme și dimensiuni. Acestea pot fi găsite de la blocuri geometrice pentru a crea o curte formală și elegantă până la plăci cu forme neregulate pentru pavarea trotuarelor din grădină. Prețul poate varia foarte mult, deci este ceva ce ar trebui să luați în considerare, iar piatra poate fi puțin mai scumpă decât alte materiale. Atunci când cumpărați piatra pentru pavajul curții sau a trotuarelor, trebuie să țineți cont de grosime.

Pentru a rezista traficului și vremii nefavorabile, grosimea sa ar trebui să fie de cel puțin cinci centimetri. Dacă vă place să umblați desculți în zona exterioară, încercați să evitați pavajele rotunjite și, de asemenea, plăcile care au finisaje lustruite, deoarece acestea sunt, de obicei, alunecoase atunci când sunt precipitații. În schimb, ar trebui să alegeți pietre care sunt plate. Cu o suprafață naturală de fantă, cu o anumită aderență și textură. Recomandat este să mergeți în magazinele fizice, astfel încât să puteți verifica materialul, culoarea, textura.

Pavaj cu gresie în terase și grădini

Una dintre cele mai populare pavaje pentru grădini și curți este gresia. Acest tip de piatră este foarte rezistentă pentru orice utilizare a pavajului. Desigur, este mai ușor să o tăiați și să o lucrați decât granitul, dar și prețul gresiei este mai mic. Gresia poate fi găsită în diferite modele și culori, iar nuanțele de albastru-gri și liliac-gri sunt culori des achiziționate. Dar puteți găsi, de asemenea, gri deschis, portocaliu, în general există o varietate a cromaticii.

Pavaj cu pietriș

Pietrișul este ușor de instalat și are o textură frumoasă, perfectă pentru o decorare în stil rustic.  Este, de asemenea, o soluție de pavaj pe termen scurt și cu buget limitat. Dar un dezavantaj al pietrișului este că ar putea deveni buruienos și este puțin instabil pentru mers.

Pavaj cu piatră de ardezie

Ardezia are o textură moale și culori subtile, care atrag multă atenție. Tonurile sale de gri pastel până la roșu și lavandă sunt foarte drăguțe. Este ușor de modelat în bucăți parțial plate, dar merită menționat faptul că, datorită acestei ușurințe a montării, durabilitatea sa este însă limitată, în special dacă precipitațiile sunt abundente.

Pavaj din granit

Niciun material nu ar putea bate granitul în ceea ce privește durabilitatea. Pardoseala din granit este foarte elegantă și formală pentru spațiile exterioare. Granitul pot fi găsite de obicei, în cuburi sau bucăți în formă de cărămidă și, de asemenea, în plăci de dimensiuni uniforme.

Granitul are o gamă de culori mult mai largă decât toate pietrele cubice. Culori, cum ar fi gri deschis la gri închis ori albastru gri, bronz, maro, de asemenea, există o varietate de nuanțe. Un dezavantaj al granitului este costul să ridicat, dar și faptul că este mai dificil de manipulat și montat. Cu toate acestea, unii experți folosesc seturi colorate de granit doar pentru a accentua un pavaj mai economic, fie prin inserarea de modele, fie ca margini decorative. Se poate utiliza și calcar ca pavaj, iar acesta are o textură fină. În ceea ce privește granulația sa fină, aceasta conduce la o tăiere mai ușoară a materialului, în diferite forme. Gama de culori este puțin mai mică decât cele de la granit și gresie, dar este mult mai uniformă comparativ cu cele două materiale menționate.