Pentru a reamenaja spațiul dintr-o grădină, pentru modernizare sau pur și simplu pentru a face o transformare, nu este necesar să investești sume mari. Ghidat de creativitate și câteva idei, poți face locul să fie unul plin de viață, fără să îți fie afectat bugetul. Te invităm să descoperi aceste idei pentru a amenaja grădina într-un mod economic!

Profită de colțuri

Trebuie doar să integrezi solul nutritiv pentru a planta arbuști sau copaci, tocmai în acel colț unde nu se poate circula și nu există suficient spațiu pentru depozitare, astfel încât să existe un mic ”deal” de plante la alegere, ceva colorat ar fi recomandat, de exemplu, lavandă, violete.

Folosește iarbă artificială

Tuturor ne place iarba verde și bine tăiată, dar adevărul este că pentru a o păstra în acest fel, avem nevoie de mult timp. O alternativă este să optezi pentru iarba artificială, care nu necesită la fel de multă muncă și este la fel de frumoasă ca și naturală.

Evită plantele care consumă multă apa

Plantele care consumă multă apă, cum ar fi bambusul, absorb rapid substanțele nutritive din solul în care sunt plantate, dăunând plantelor din apropiere. Ideal este să le eviți, pentru a avea o grădină echilibrată, astfel încât toate plantele să poată fi hrănite corespunzător.

Plasează ghivecele în ordine

Dacă preferi ordinea geometrică și simetria mai presus de toate, acest design este ideal. Pe o parte a grădinii, pe gard, așează niște vase dreptunghiulare cu plante înalte și subțiri (vor arăta draguț).

Așează o linie neregulată, fie formând curbe sau unghiuri, cu pietre de râu sau cumpărate (au un cost mic), pe care le găsești chiar la saci, în magazinele cu materiale de construcție și lucruri pentru grădină. Apoi plantează niște arbuști mici cu flori, cum ar fi petunii. La un al treilea nivel poți plasa niște arbuști în verde deschis pentru a contrasta cu prima culoare. În spatele acestor trei straturi, plantează arbuști înalți, pe care îi poți păstra tăiați, astfel încât să nu crească la dimensiunea lor completă.

Așeză plantele fragile în suporturi pe roți

Unele plante sunt foarte fragile și sensibile la schimbările climatice. În acest caz, ideal este să le pui în vase care pot fi mutate în interiorul casei atunci când încep să sufere odată cu schimbarea sezonului.

Îndepărtarea buruienilor

Una dintre cele mai enervante sarcini în grădinărit este de a evita apariția plantelor dăunătoare în mijlocul plantelor și ghivecelor. Din fericire, există o soluție naturală pentru acest lucru: așchii de lemn.

Plasează mobilier ușor, de exemplu din ratan

Cum ideile pentru amenajarea grădinii o pot transforma radical, prin plasarea unor obiecte de mobilier ușoare, cum ar fi un hamac colorat sau mobilă din ratan. Astfel de detalii vor da o notă rustică fermecătoare. În plus, acest material este ușor de întreținut și rezistă la fluctuațiile de temperatură. Ca atare, trebuie doar să folosești o lavetă pentru a șterge mesele și scaunele.

Rafturi cu sertare

Poți da un aer nou grădinii și totodată să optimizezi spațiul pe care îl ai disponibil, prin plasarea rafturilor cu sertare. Decorează cu detalii de care nu mai ai nevoie în interiorul casei, nu trebuie să cumperi unele noi: sfere, o farfurie ceramică din bucătărie pe care nu o mai folosești, o vază sau un felinar.

Folosește pietre în grădină

Pentru o grădină cu întreținere redusă, poți opta pentru pietre, deoarece nu au nevoie de irigare și, în plus, să nu mai vorbim că există o mare varietate de culori și texturi diferite, care pot transforma complet o grădina. Este vorba despre pietrele care sunt ieftine și pe care le putem întâlni în magazinele de bricolaje.

Suporturi pentru flori

Acestea au și ele rolul de a optimiza spațiul, dar arată bine și din punct de vedere estetic.

Amenajarea grădinii nu trebuie să coste o avere, iar cu elemente deloc costisitoare poți avea o oază perfectă de liniște și relaxare!