Despre hidroizolații bituminoase putem spune că datează din antichitate. Le cunoaștem datorită scrierilor, dar și datorită realizărilor foarte vechi care le-au folosit, precum digurile Tigrului din Asur în Mesopotamia. Într-adevăr, bitumul există în mod natural, chiar dacă preferăm să-l fabricăm astăzi pentru hidroizolatii. În orice caz, aceste vestigii folosindu-le dovedesc longevitatea sa excepțională.
Folosit ca impermeabilizare, bitumul este ușor de lucrat și este incredibil de eficient și durabil.
Misiunea acoperirilor hidroizolante bituminoase
Misiunea acoperirilor impermeabile, precum hidroizolația bituminoasă, este de a proteja împotriva infiltrațiilor apei. Sunt folosite în special pentru a acoperi o clădire. Acoperișul terasei, care beneficiază de hidroizolație bituminoasă, împiedică pătrunderea în clădire a ploii, zăpezii și, prin extensie, a oricărei urme de umiditate. Hidroizolantele întăresc longevitatea unei construcții și oferă o suprafață solidă care poate găzdui vegetația, pietonii sau chiar vehiculele, asigurând în același timp siguranța acesteia.
Hidroizolația bituminoasă se adaptează tuturor tipurilor de arhitectură: acoperiș plat, acoperiș înclinat, terasă de grădină, terasă verde, acoperiș colorat mineral sau metalic, terasă de parcare, terasă de faianță, terasă de plăci pe soclu etc.
Avantajele hidroizolației bituminoase
Bitumul este un material care există în mod natural pe zăcămintele antice de petrol. Bitumul folosit la fabricarea membranelor bituminoase hidroizolatoare nu este extras direct din aceste depozite, ci reprodus industrial.
Se face după rafinarea țițeiului, dar prin reproducerea procesului natural care separă diferitele fracții de petrol. Astfel, nu necesita transformare specifica si chimica, ci se obtine prin distilare. Reprezinta cea mai grea fractiune din rezultatul acestei distilări.
Avantajul folosirii bitumului pentru hidroizolație este ca nu necesită interventia produselor chimice, ceea ce ii confera o stabilitate excepțională în timp, pe lângă faptul ca nu poluează.
Pe de altă parte, deoarece distilarea este un proces scurt, este economic din punct de vedere financiar, dar și foarte eficient energetic, producând în același timp mai puține deșeuri decât alte materiale de etanșare.
Celelalte componente ale hidroizolației bituminoase
Bitumul este ambalat în foi sau rulouri. Acoperirile hidroizolante bituminoase constau din bitum modificat de polimeri la care sunt încorporate componente inerte, sau cel putin slab reactive din punct de vedere chimic. Acestea sunt în general nisipuri, extracte de ardezie, materiale de umplutură și alți polimeri.
Unele componente sunt fabricate din deșeuri reciclabile, în special din sticle de plastic.
Proprietățile hidroizolației bituminoase
Hidroizolația bituminoasă este foarte populară deoarece este atât foarte eficientă, cât și ușor de utilizat. Proprietățile mecanice sunt ideale, cu o consistență destul de moale și complet hidrofobă. Acest lucru îi permite să nu absoarbă apa, nici să o lase să treacă, dar și să se adapteze la mișcările structurilor clădirii, fără a se rupe, și datorită calităților sale de aderență. Utilizarea compusilor hidroizolanti bituminosi contribuie la conservarea mediului înconjurator. Durabilitatea lor remarcabilă evită schimbarea acestora. Deoarece bitumul este compus în principal din carbon și hidrogen, nu generează gaze cu efect de seră. De asemenea, este necontaminant, deoarece este insolubil în apă și nebiodegradabil. Poate fi folosit astfel pentru colectarea apei sub toate formele ei: apa din rezervoare, apa poluată, apa destinată irigațiilor etc.