Ai decis sa iti imbunatatesti calitativ sistemul de incalzire si sa adaugi posibilitatea furnizarii de apa calda si aer conditionat, sau sa selectezi echipamente care ar rezolva in cel mai bun mod toate problemele pentru proiectul casei tale? Atunci, ai nevoie de pompe de caldura. Pur si simplu nu exista alternative. Aceasta este o solutie tehnica unica si eficienta din punct de vedere energetic pentru incalzire, apa calda si aer conditionat. Primul pas pentru a asigura incalzirea este alegerea pompei de caldura. Ce tip de pompa de caldura este cea mai potrivita pentru casa ta? Mai precis, care sursa de energie regenerabila este cea mai benefica rational si economic pentru proiectul tau: de sol, de apa sau de aer? Pentru a alege corect ar trebui sa iei in considerare caracteristicile aplicatiei fiecaruia dintre aceste tipuri.

Pompe de caldura cu apa subterana

Intr-un astfel de sistem, caldura este extrasa din sol, apoi transferata in circuitul de incalzire si alimentare cu apa calda. Temperatura stratului de suprafata a pamantului sau la adancime este intotdeauna pozitiva, astfel incat acest tip de echipament este ideal pentru o productivitate stabila pe tot parcursul anului. Dar proiectul poate fi implementat daca exista anumite premise.

Cum functioneaza o astfel de pompa de caldura si cum este echipata?

Casa are un spatiu semnificativ – un teren, unde conductele unui colector orizontal sunt asezate la o adancime mai mare decat adancimea de inghet, pentru o anumita regiune. Pot fi asezate in transee sau intr-o groapa sapata de un excavator. Pe locurile de asezare nu ar trebui sa fie plantati copaci in viitor, deoarece pamantul aici ar trebui sa fie incalzit de soare intr-un mod eficient. Daca zona din apropierea casei este mica, se pot fora mai multe puturi verticale de 6–8 metri adancime. Adancimea (de pana la 40 m si mai adanc) si numarul de puturi depind de structura geologica a solului. Rocile umede si trecatoare sunt cele mai potrivite. Un iaz sau un rezervor cu volum suficient poate fi, de asemenea, utilizat ca sursa de caldura, unde inelele colectorului de conducte sunt asezate pentru indepartarea caldurii din adancime. 

Pompa de caldura de apa (apa-apa)

Pompele de caldura de apa utilizeaza caldura unui rezervor sau a apei subterane, unde temperatura este intotdeauna pozitiva. Aceasta este o optiune buna, daca exista orizonturi de apa subterana situate aproape de suprafata sau un mare rezervor de apa, cum ar fi un rau, mare. Apa din puturi este pompata in circuitul pompei de incalzire, iar caldura sa este transferata in casa, dupa care apa racita este evacuata printr-un alt put. O alta optiune este rezervorul. Apa este preluata din rezervor si se intoarce inapoi in rezervor. Prin urmare, sunt necesare unitati de pompare suficient de puternice, deoarece este necesara purificarea apei si, cel mai important, sa aiba un debit de apa eficient.  Numarul de puturi care asigura puterea termica necesara, sunt determinate de calculul exact al unui inginer in instalatii termice. Totusi, exista multe proiecte de incalzire pentru instalatii industriale sau private care folosesc pompe apa-apa. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here