Erbicidele joaca un rol vital in programele integrate de gestionare a buruienilor. Cunoasterea mecanismelor si a activitatii erbicidelor va imbunatati impactul si durabilitatea erbicidelor ca o tactica de gestionare a buruienilor.

Modul de actiune al erbicidelor este important pentru intelegerea gestionarii, clasificarii, organizarii si ierarhizarii erbicidelor. De asemenea, ofera o perspectiva asupra rezistentei la erbicid, care continua sa fie o problema in gestionarea durabila a agriculturii. Utilizarea excesiva a erbicidelor, la fel ca si alte pesticide, cum ar fi insecticidele, a dus la o crestere a rezistentei in randul buruienilor, provocand ranirea si distrugerea plantelor utile in agricultura, gestionarea terenurilor si alte industrii conexe.

Cum actioneaza erbicidele?

Acest capitol se concentreaza pe tema principala, oferind in acelasi timp o analiza aprofundata a diferitelor moduri de actiune ale diferitelor clase de erbicide. Modurile de actiune ale erbicidelor sunt la fel de variabile ca si compozitiile lor chimice deoarece se concentreaza pe controlul plantelor sensibile prin diferite mijloace biochimice. In functie de modul specific de actiune, acesta poate implica o enzima vegetala sau un sistem biologic pe care erbicidul il poate intrerupe, vatamand sau perturband cresterea si dezvoltarea regulata a plantelor si provocand moartea plantelor. Cunoasterea aprofundata a modului de actiune a erbicidelor este importanta in alegerea unui erbicid specific pentru o cultura specifica, intelegerea simptomelor vatamarii si elaborarea unei strategii adecvate de gestionare a culturilor.

Cum controlam buruienile?

Erbicidele sau plantele de buruieni apartin unei clase de pesticide care sunt utilizate in gestionarea plantelor nedorite din zonele agricole, peisagistica, silvicultura, gradinarit si industrie. Buruienile ne aduc daune in valoare de mii de lei in fiecare an pentru culturi, in special, porumb, carora li se aplica cantitatea maxima de erbicide.

Controlul buruienilor si al altor plante nedorite intr-un mod rentabil este foarte important pentru agricultura si alte industrii conexe. Utilizarea erbicidului, desi este esentiala pentru limitarea si eliminarea populatiilor de buruieni, prezinta propriul set de probleme si riscuri; utilizarea sa trebuie minimalizata pentru a tine cont de efectele economice si de mediu dorite. Problema asociata cu combaterea buruienilor este amplificata datorita rezistentei la erbicid pe care o parte din speciile de buruieni s-au dezvoltat de-a lungul timpului din cauza suprautilizarii erbicidelor sau a evolutiei lor (proces de selectie naturala) catre conditii favorabile. Buruienile pot fi rezistente la erbicide specifice (selective) sau pot fi rezistente la un spectru larg de erbicide (neselective). Aceste caracteristici inerente au evoluat pe baza diferitelor mecanisme precum absorbtia, metabolismul, translocarea, detoxifierea si locul de actiune, care confera rezistenta la buruieni.

Pentru ca strategia de eliminare si control a buruienilor sa fie eficienta, trebuie indeplinite toate conditiile de mai sus. Majoritatea erbicidelor interactioneaza si interfereaza cu metabolismul si alte cai biochimice ale buruienilor si provoaca daune ireversibile, leziuni tisulare, ceea ce duce la moartea eventuala si eliminarea buruienilor. Erbicidele pot varia in functie de structurile, caracteristicile si proprietatile lor chimice complexe cu alti membri ai familiei lor si sunt grupate in functie de modul lor de actiune si de specificul tintei. Modul de actiune al erbicidelor include inhibarea, intreruperea sau atenuarea cresterii regulate a plantelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here