Mașinile de tăiat gresie sunt foarte folositoare pentru cei care se ocupă de amenajări interioare și exterioare. Ușurează munca, taie la precizie plăcile de gresie și îmbunătățesc randamentul de lucru. De asemenea, folosind mașini de tăiat gresie, sunt minimizate pierderile de material, iar costurile pot fi optimizate mai eficient.

Dacă ești decis să achiziționezi o mașină de tăiat gresie, ar fi bine să știi câte tipuri există, cum se diferențiază între ele, cum se utilizează corect și de ce fel de accesorii tăietoare manuale mai ai nevoie.

Tipuri de mașini de tăiat gresie

Sunt două tipuri de mașini de tăiat gresie, care diferă în funcție de modul de acționare, și anume:

  • Manuale. Acest tip de mașini de tăiat sunt potrivite mai mult pentru cei care lucrează ocazional. Sunt mai ieftine și au un mecanism de funcționare relativ simplu, fiind ușor de utilizat chiar și de către cei mai puțin experimentați. Un alt avantaj il reprezinta viteza foarte mare de taiere.
  • Electrice. Mașinile de tăiat electrice sunt folosite de regulă în regim profesional, fiindcă au un randament foarte bun și o precizie de tăiere extraordinară. Cu toate că au un cost de achiziție mai mare, investiția se consideră foarte inteligentă pe termen lung. Spre deosebire de mașinile de tăiat manuale, sunt mai voluminoase și mai dificil de manevrat.

Cum se utilizează în amenajările interioare?

Mașinile de tăiat se utilizează destul de simplu, mai ales cele manuale. Se ia placa de gresie sau de faianță, se poziționează în suportul mașinii de tăiat, după care se execută taietura. Mașinile electrice sunt prevăzute cu discuri diamantate, care se rotesc cu viteză superioară în compartimentul special de ghidaj.

Fiindcă există dimensiuni variate ale plăcilor, sunt disponibile pe piață mașini de tăiat gresie ce au lungimi de tăiere diferite. Atunci când ai nevoie de un astfel de utilaj pentru uz personal, vei ști aproximativ cam ce dimensiune ai nevoie în funcție de tipul plăcilor pe care le cumperi. Însă, când lucrezi în regim profesional, vei avea nevoie de o mașină de tăiat care poate fi reglată în funcție de mai multe dimensiuni, astfel încât să acoperi toate nevoile.

Ce criterii trebuie să iei în considerare când cumperi o mașină de tăiat

Un aspect important de care trebui să ții cont îl reprezintă suprafața de ghidaj. În mediul profesional, ai nevoie de o mașină cât mai versatilă și precisă, cu ajutorul căreia să execuți chiar și cele mai complexe lucrări.

Dacă vrei să ții cont de rezistența utilajului, ar fi bine să iei în considerare și materialul de fabricare al mașinii de tăiat. Sunt disponibile mașini fabricate din diverse aliaje, aluminiu și oțel. Mașinile de tăiat din aluminiu au o greutate redusă, fiind ușor de transportat, iar cele din oțel sunt destul de durabile și eficiente.

Prețul poate fi un alt criteriu în alegerea unei mașini de tăiat gresie. Variază în funcție de tipul utilajului, dar și de producător.

Accesorii pentru tăietoare manuale de care ai nevoie

Așa cum era de așteptat, atunci când achiziționezi un utilaj de lucru trebuie să ai în vedere că sunt și anumite accesorii pentru tăietoare manuale care trebuie schimbate o dată la ceva timp sau care pot contribui la procesul de tăiere:

  • Roți de tăiere. Pot avea dimensiuni diferite (8, 10, 18, 22 milimetri, și nu numai) și pot fi compatibile doar cu anumite tipuri de mașini de tăiere.
  • Opritoare laterale.
  • Kituri de întreținere pentru tăietoare, care conțin de regulă soluție de curățare specială și lavetă.
  • Dispozitiv suplimentar pentru tăietoarele manuale. Sunt utilizate pentru a îmbunătății procesul de tăiere al plăcilor.