Tencuielile decorative, precum și cele obișnuite (concepute pentru a alinia pereții) reprezintă un strat de finisaj de material de construcție. Însăși denumirea „decorativă” sugerează că funcția principală a acestei tencuieli este finisarea, adică decorarea. Avantajele tencuielii decorative includ tehnologiile care permit imitația materialului natural dorit (granit, tapet texturat, metal), gama de culori și texturi, ușurința de curățare, ascunde bine neregulile, înainte de aplicare, nu este necesar să se pregătească pereții, izolația excelentă, durata de viață de până la 35-65 de ani, se potrivește oricărui interior.

Tencuială decorativă – Dezavantaje

Principalele dezavantaje ale acestui tip de finisaj sunt:

  • Preț. Costul tencuielii în sine depășește costul unui tapet de aproximativ o dată și jumătate. Pentru proprietarii care fac reparații odată la  5-10 ani, acest tip de finisaj va fi extrem de costisitor.
  • Complexitatea finisajului. Tehnologia de aplicare necorespunzătoare poate reduce semnificativ durata de viață a tencuielii decorative, până la modificarea acesteia. Prin urmare, este mai bine să ai încredere în experți.
  • Dificultatea de înlăturare. Dacă dorești să îndepărtezi tencuiala decorativă, vei avea nevoie de mult timp și de efort.

Lambriuri din lemn

Decorarea cu lemn a pereților unui apartament, câștigă doar popularitate, deoarece pentru mulți, panourile din lemn sunt asociate cu casele de la țară confortabile, și nu cu un apartament. Dar, ținând cont de moda materialelor sintetice, specialiștii dau importanță lemnului. Acum, designerii au început să folosească panouri din lemn, laminate și alte materiale, și,  în plus, față de alte materiale, lambriurile din lemn convenționale creează confort la interior. Dacă te întrebi de ce designerii preferă din nou lemnul, atunci ar trebui să știi că lemnul este unul dintre materialele cele mai ecologice, menține perfect microclimatul camerei (permite trecerea aerului, absoarbe excesul de umiditate, menține căldura), este un material durabil, are un miros plăcut, este întotdeauna la modă.

Dezavantajele includ complexitatea serviciilor de îngrijire. Nu este recomandat să ștergi lemnul cu o cârpă umedă, iar petele sunt foarte greu de îndepărtat. De asemenea, lemnul își modifică aspectul, deoarece materialul din lemn este deformat sub influența umidității ridicate și a diferenței de temperatură. Costul este ridicat iar rezistența la foc este redusă. Astfel, principalul criteriu pentru utilizarea pe termen lung a lambriului din lemn, este nivelul normal de umiditate și temperatură în cameră.

Decorarea cu piatră decorativă (cărămidă)

Piatra decorativă este un material care constă din nisip, ciment, coloranți și alți aditivi și arată ca o cărămidă. În vogă sunt din nou materialele naturale, astfel încât designerii sunt din ce în ce mai entuziasmați. Printre  principalele avantaje ale unui astfel de finisaj, se numără rezistența și durabilitatea materialului. Pietrele artificiale te vor servi timp de cel puțin o jumătate de secol. Instalarea acestui tip de finisaj se face ușor, se găsește într-un sortiment mare, iar producătorii au început să adauge aditivi diferiți, extinzând foarte mult gama de produse. Un alt avantaj este originalitatea, piatra oferind confort și în același timp un anumit stil.

Piatra artificială are doar două dezavantaje în comparație cu piatra reală: este inferioară pietrei naturale, iar utilizarea sa în cantități mari poate îngreuna interiorul.